Bli inspirerad till en vegeatarisk livsstil. Vid alla evenemang som Blekinge Yogastudio arrangerar med mat är det vegetarisk mat som gäller.
Pröva denna goda och nyttiga linssoppa.
2 dl gröna linser
8 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 gul lök
½ tumlängd färsk ingefära
2-3 vitlöksklyftor
ghee eller olivolja
1 tsk gurkmeja
1 msk malen koriander
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
färsk koriander
Koka linserna i vatten med buljongtärning på låg värme i ca 20 minuter. Ta bort skummet som bildas på ytan. Hacka lök, vitlök och ingefära (eller kör i mixer). Häll ghee eller olivolja i en stekpanna och stek blandningen i ca 10 minuter. Blanda i de övriga kryddorna och låt steka några minuter till. Blanda ner kryddblandningen i soppan och låt koka en stund till. Hacka färsk koriander och strö på soppan.
Morotssoppa med ingefära
Fräs i 1 matsked olivolja, på låg värme:
30-50 g hackad ingefära
Efter ett par minuter läggs följande i:
1 liten hackad gul lök
500 g skivade morötter
300 g skivad potatis, med skal ( skalet är alkaliserande)
Rör om och låt steka några minuter, ha sedan i
1 liter vatten och grönsaksbuljong, pulver eller tärningar
Låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka, kör då i mixer tills soppan blir slät. Tillsätt eventuellt
1/4 tsk svartpeppar
1/4 tsk mald kummin.
Serveras gärna med en klick yoghurt i mitten, eller gräddfil
Golden Milk är en utsökt kvällsdryck som enligt yogan smörjer och mjukar upp dina leder.
Gör först en pasta av gurkmeja, som du sedan förvarar i kylskåpet och tar lite av varje gång.
1/2 dl gurkmeja
1/2 del vatten
Koka detta på mycket låg värme i ca 8 min till en lös pasta. Tillsätt vatten vid behov.
Golden milk
1 tsk gurkmejepasta
en stor kopp mjölk/sojamjölk
1 tsk sesam eller mandelolja.
lite honung
Ev några kardemummakärnor.
Ovanstående värms tillsammans och dricks som kvällsdryck.
Mungbönsgrytan är en renande yogisk diet med fullvärdigt protein.
8 portioner
2,5 dl Mungbönor, sköljda
2,5 dl Basmatiris, sköljt
2 1/4 liter vatten
Koka upp bönor och vatten och låt småkoka på låg värme tills bönorna börjar spricka, vilket tar 10-15 minuter ca.
Lägg i riset, nu tar det ungefär 10-15 minuter innan själva grytan är klar.
Under tiden som bönorna kokar, hackas i köksmaskin
0,5 – 3/4 dl ingefära (ungefär 100 g) och steks på låg värme i några minuter innan man tillsätter
2 hackade gula lökar
8 hackade vitlöksklyftor
Efter några minuter, då löken börjar brynas, läggs följande kryddor i:
1 rågad tesked gurkmeja
0,5 tsk svartpeppar
1 rågad tsk Garam Masala
1 tsk kardemummakärnor, hela eller malda
Ev 1 tsk röd chillipulver
Rör om det hela och slå av plattan, låt det hela stå och ”dra” några minuter
Så att kryddornas smak hinner utvecklas.
Rör därefter ned det hela i själva grytan, rör om ordentligt.
Servera grytan med olika kokta (gärna ångkokade) grönsaker och naturell yoghurt.
Smaksätt med Tamari.